Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Slow Food na zasedání OSN věnovaném původním obyvatelům

autor: Ája Voráčková | dne: 20.05.2012

V pondělí 14. května 2012 se v USA konalo zasedání stálého fóra OSN pro domorodé záležitosti (United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues). Prezident hnutí Slow Food Carlo Petrini zde pronesl řeč o právu na potraviny a potravinovou soběstačnost. Ačkoliv zasedání bylo od České republiky vzdáleností a možná trochu i tématem daleko, mnohá Petriniho slova, která zde zazněla, by měla platit všude.

Prezident Slow Food Carlo Petrini byl za desetiletou historii tohoto fóra prvním pozvaným externím řečníkem, který se zde ujal slova. Zapojil se do diskuze zvláštního zpravodaje OSN pro právo na potraviny, Oliviera De Schuttera, se zástupci Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization) a skupinami domorodých obyvatel a vládními skupinami.

„Je třeba zdůraznit, že by bylo nesmyslné chránit biodiverzitu bez ochrany kulturní rozmanitosti a práva národů ovládat své vlastní území.“ řekl Petrini, který zdůrazňoval závazek hnutí Slow Food nejen jako ochranu plodin a produktů, ale také komunity a tradice, které se za nimi skrývají.

„Právo lidí ovládat svou zemi, pěstovat plodiny, lovit, rybařit a sbírat plody dle jejich potřeby a rozhodnutí je jejich nezcizitelné právo,“ řekl. „Tato rozmanitost je největší tvůrčí sílou na zemi, jediná podmínka pro zachování a předávání jedinečných znalostí a dědictví budoucím generacím.“ Slow Food pracuje s komunitami původních a místních obyvatel již mnoho let

 prostřednictvím projektů své Nadace pro biodiverzitu (Foundation for Biodiverzity) a sítě Terra Madre, které společně sdružují zemědělce, rybáře, chovatele, řemeslníky, studenty, kuchaře a další odborníky z celého světa. V roce 2011 Slow Food uspořádal první setkání Terra Madre v Jokkmokk ve Švédsku. Další setkání je naplánováno na rok 2014 v Indii.

Petrini byl do fóra pozván díky roli hnutí Slow Food v Partnerství původních obyvatel pro agrobiodiverzitu a potravinovou soběstačnost (Indigenous Partnership for Agrobiodiversity and Food Sovereignity). Partnerství, které v roce 2010 založil Phrang Roy, je síť domorodých komunit a organizací, které se zavázaly k vymezení jejich vlastních potravinových a zemědělských postupů k udržení agrobiodiverzity a spolupracují s vědci.

V Petriniho řeči zaznělo mnoho důležitých slov a vět, mezi nimi samozřejmě i základní principy pomalého jídla: „Jídlo by mělo být: dobré, aby bylo pro všechny radostí jíst, čisté, aby se neničilo životní prostředí a zdroje matky Země, spravedlivé, aby byli respektování všichni lidé, kteří pro nás získávají potravu v půdě, mořích, na loukách či v lesích.“

Celou Petriniho řeč si můžete přečíst v angličtině na stránkách Slow Food International.

 

Aktuality