Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Šéfkuchaři stále více vyhledávají jídlo z blízka

autor: Tom Václavík | dne: 30.06.2013

Podle nedávno zveřejněného výzkumu je využívání sezónních a z regionu pocházejících surovin je absolutně nejdůležitější trend mezi šéfkuchaři.

průzkumu mezi profesionálními kuchaři, provedeného britskou výzkumnou agenturou Kadence International, vyplývá, že podpora místních producentů je dnes pro kuchaře klíčové kritérium výběru.

„Šéfkuchaři říkají, že tímto podporují místní producenty, ve skutečnosti jsou ale místní suroviny čerstvější a levnější,“ vysvětluje zpráva. Po „jídle z blízka“ je dalším nejvlivnějším trendem dneška „street food“, „casual dining“ a zdravé stravování.

Začíná se ale objevovat další trend: „hyperlokální“ – šéfkuchaři se snaží využívat suroviny pěstované co nejkratší vzdálenost od restaurace. Stále více kuchařů chce mít okamžitý přístup k vlastní zelenině či bylinkám. Chtějí vyjít ze dveří a natrhat si absolutně čerstvé suroviny.

"Jídlo z blízka dává kuchařům ohromné možnosti vyprávět příběh každého pokrmu," říká se ve studii. 

 

Aktuality