Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

„Jídlo z blízka“ v červenci představí více než tucet brněnských restaurací

autor: Tom Václavík | dne: 24.05.2012

Objevte kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Od 9. do 29. července si můžete ve třinácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů.

Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu.

Letní slavnosti vám také umožní vyzkoušet pod laskavým dohledem odborníků tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech ocenit půvab moravských vín.

Nikde jinde nepoznáte jídlo z blízka tak zblízka.

Slavnosti Jídlo z blízka představují jednu z největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.

Jsou založeny na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu a autentického příběhu každého farmáře ve speciálním jídelním lístku. Poskytují tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Slavnosti v letním období vhodně doplňují kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňují si léto v Brně naplno užít“, říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v Brně prosazujenávrat místních surovina tradic pomalého jídla

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozví, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V dílnách „Naučte se řemeslu“ pozvaní farmáři, vinaři, majitelé rodinných pivovarů, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Tyto akce se v prvním ročníku Slavností setkaly s velkým zájmem veřejnosti.“, dodává Lucie Frgalová.

Druhého ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se od 9. do 29. července účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, ERA, Green, Jednička, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

Kompletní program a rezervační systém Slavností najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.

Partnery slavností Jídlo z blízka jsou Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, DRING Consulting, Sklizeno, Yellow&Blue, Rengl, Rail Reklam, reklamní společnost SNIP & CO, Nadace Partnerství, MF Dnes, Moravské Hospodářství, TopLife, Metropolis, Kult, Český rozhlas Brno, Rádio Petrov, Lunchtime.cz, Gastronaut.cz, Ekologické bydlení, Bio-info.cz a NaZeleno.cz.

 

Aktuality